Studieresa till Åland

Hösten 2022 startade vi vår tolfte studiecirkel, denna gång blev ämnet ÅLAND.

För de flesta av oss är Åland en plats där färjan lägger till efter en tur i Stockholms skärgård för att sedan vända åter mot Stockholm. Vi tänkte stanna tre dagar och utforska lite mer. Vi  fördjupade oss i  Ålands historia genom att se på  filmer om Ålands liv och leverne.

En riktig historielektion fick vi av Lars Ströman (journalist på Nerikes Allehanda). Åland har utsatts för många krig och tidvis tillhört Ryssland. 1944 demilitaliserades Åland. Svenska språket är det som gäller på Åland.

Nu den 22 september for gruppen iväg till Åland för att  besöka historiska platser samt  besöka SKÖRDEFESTEN som är en stor begivelse där. Vi tittade på, Bomarsunds fästning, Kastelholms slott, Jan Karlsgården och så var vi  i SMAKBYN för att äta lunch hos den berömde Michael Björklund som år 2000 blev Årets kock i Sverige och år 2020 vann Robinsontävlingen på tv. Under måltiden kom han fram till vårt bord och pratade lite, verkade vara en mycket trevlig och gemytlig man och måltiden var utsökt.

Vi ordnade den här resan genom hjälp av   Marielle på Eckerölinjens . Götlundabuss tog oss från Lillkyrka till Grisslehamn-båt till Eckerö-buss till Mariehamn. Där hade vi en egen buss som körde oss en rundtur på Åland. Chauffören var dessutom vår  guide och en duktig sådan. På hemfärden med färjan åt vi en skaldjursbuffe på ett stilla hav och i solsken.

Tre fullmatade dagar blev det och trevligt hade vi.
Birgitta, Olle, Iris, Anette, Kerstin, Håkan och Anitha + att vi fyllde ut med tre kompisar

Ps Norge är vårt nästa mål Ds